ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΕΙΔΗ

Ο Κόκκινος Κατάλογος Ελλάδας περιλαμβάνει
 τις αξιολογήσεις κινδύνου για περίπου 11.500 είδη.

Για το έργο αυτό συνεργάστηκαν πάνω από 140 επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με την υποστήριξη και καθοδήγηση της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN)

AMPHIBIANS

41%

MAMMALS

27%

CONIFERS

34%

BIRDS

13%

SHARKS & RAYS

37%

REEF CORALS

36%

SELECTED CRUSTACEANS

28%

REPTILES

21%

CYCADS

69%

Greek Red List

Ανακαλύψτε τα είδη του κόκκινου καταλόγου μέσα από τα video του ΟΦΥΠΕΚA

Τι είναι ο κόκκινος κατάλογος Ελλάδας​

Ο Κόκκινος Κατάλογος των απειλούμενων ειδών φυτών, ζώων και μυκήτων  αποτελεί βασικό εργαλείο διαχείρισης της βιοποικιλότητας εκπληρώνοντας τα προβλεπόμενα στο Νόμο 3937/2011 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις»

Ο Κόκκινος Κατάλογος Ελλάδας, ο οποίος θα πρέπει να επικαιροποείται ανά πενταετία, συντάχθηκε σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Αποτελεί τη βάση για τη σύνταξη του εθνικού καταλόγου σημαντικών ειδών χλωρίδας, πανίδας καθώς και τύπων οικοτόπων.

Παράλληλα, ο Κόκκινος Κατάλογος αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την εκπόνηση σχεδίων δράσης ειδών και για την σύνταξη του εθνικού καταλόγου ενδημικών ειδών.

Πέραν αυτών, ο Κόκκινος Κατάλογος συμβάλλει στην εκπλήρωση του Γενικού Στόχου 1 της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα που είναι η αύξηση της διαθέσιμης γνώσης για την εκτίμηση της κατάστασης της βιοποικιλότητας, καθώς και των δύο Ειδικών Στόχων στους οποίους εξειδικεύεται:

1.1 Διασφάλιση της πρόσβασης στην επιστημονική γνώση (για τα είδη χλωρίδας και πανίδας) και η συμπλήρωση κενών στα επιστημονικά δεδομένα” και

1.2 Διασφάλιση της πρόσβασης σε γνώση και πληροφορίες σχετικά με δράσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την παρακολούθηση της εφαρμογής της Εθνικής στρατηγικής”.

Μάθετε περισσότερα

Tα νέα του Κόκκινου Καταλόγου Ελλάδας

Πίννα

Pinna nobilis Μη ενδημικό Κατηγορία κινδύνου: Critically Endangered(Cr) Αξιολογητής:Δ.

Read More

Φυσητήρας

Physeter macrocephalus Μη ενδημικό Κατηγορία κινδύνου: Κινδυνεύον (EN) Αξιολογητής:Ν.

Read More

"Σήμερα, με το Today, we can πολύτιμο εργαλείο του Κόκκινου Καταλόγου Ελλάδας μπορούμε να προστατεύουμε τη μοναδική ελληνική βιοποικιλότητα αποτελεσματικότερα. "

Κατηγορίες και Κριτήρια του Κόκκινου Καταλόγου της IUCN

Οι κατηγορίες και τα κριτήρια του Κόκκινου Καταλόγου της IUCN αποτελούν ένα εύκολα και ευρέως κατανοητό σύστημα για την κατάταξη ειδών που βρίσκονται υψηλά στον κίνδυνο παγκόσμιας εξαφάνησης. Διακρίνει τα είδη σε εννέα κατηγορίες: Not EvaluatedData DeficientLeast ConcernNear ThreatenedVulnerableEndangeredCritically EndangeredExtinct in the Wild και Extinct.

DATA DEFICIENT
(DD)
Ένας ταξονομικός(taxon) όρος θεωρείται "Ελλειπείς Δεδομένων" όταν υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία για να πραγματοποιηθεί άμεση ή έμμεση αξιολόγηση του κινδύνου εξαφάνισής του, βασισμένη στην κατανομή και/ή την κατάσταση του πληθυσμού. Ένας ταξονομικός όρος σε αυτήν την κατηγορία μπορεί να έχει διεξαχθεί εκτενής μελέτη και η βιολογία του να είναι καλά γνωστή, αλλά να υπάρχει έλλειψη κατάλληλων δεδομένων σχετικά με την πληθυσμιακή πληρότητα και/ή τη διανομή του
Είδη που κατηγοριοποιούνται ως "Ελλειπείς Δεδομένων" (DD)
LEAST CONCERN
(LC)
Ένας ταξονόμος κατηγοριοποιείται ως "Ελάχιστα Ανησυχητικός (LC)" όταν έχει αξιολογηθεί βάσει των κριτηρίων της Κόκκινης Λίστας και δεν πληροί τα κριτήρια Endangered, Vulnerable or Near Threatened.
Είδη που κατατάσσονται ως "Ελάχιστη Ανησυχία" (LC)
NEAR THREATENED
(NT)
Ένας ταξονόμος (taxon) κατατάσσεται ως "Κοντά στην Απειλή" (NT) όταν έχει αξιολογηθεί βάσει των κριτηρίων, αλλά δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ως Endangered ή Vulnerable επί του παρόντος, αλλά είναι πλησίον του να πληροί τις προϋποθέσεις για κατηγορία απειλούμενου στο μέλλον.
Είδη που κατηγοριοποιούνται ως "Κοντά στην Απειλή" (NT)
VULNERABLE
(VU)
Ένας ταξόνομος (taxon) θεωρείται "Ευάλωτος" (Vulnerable - VU) όταν τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι πληροί οποιονδήποτε από τους κριτηρίους A και E για τα ευάλωτα είδη και, ως εκ τούτου, θεωρείται ότι αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στη φύση.
Είδη που κατατάσσονται ως "Ευάλωτα" (VU)
ENDANGERED
(EN)
Ένας ταξονομικός(taxon) χαρακτηρίζεται ως "Επικίνδυνο" (EN) όταν τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι πληροί οποιοδήποτε από τα κριτήρια A έως E για τα Είδη που Κινδυνεύουν, και ως εκ τούτου θεωρείται ότι αντιμετωπίζει πολύ υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στο φυσικό περιβάλλον.
Κατηγορία είδους ως "Επικίνδυνο" (EN)
CRITICALLY ENDANGERED
(CR)
Ένας ταξονομικός(taxon) θεωρείται Κριτικά Απειλούμενος (CR) όταν τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι πληροί οποιοδήποτε από τα κριτήρια A έως E για Κριτικά Απειλούμενο, και επομένως θεωρείται ότι αντιμετωπίζει έναν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στη φύση.
Είδος κατηγορίας "Κριτικά Απειλούμενο" (CR).
EXTINCT IN THE WILD
(EW)
Ένας ταξονομικός όρος θεωρείται Εξαφανισμένος στον Άγριο Φυσικό Χώρο (EW) όταν είναι γνωστό ότι επιβιώνει μόνο σε καλλιέργεια, σε αιχμαλωσία ή ως μια φυσικοποιημένη πληθυσμός (ή πληθυσμοί) πολύ έξω από το προηγούμενο εύρος του. Ένας ταξονομικός όρος θεωρείται υποθετικά Εξαφανισμένος στον Άγριο Φυσικό Χώρο όταν εκτελέστηκαν εξαντλητικές έρευνες σε γνωστό και/ή αναμενόμενο οικοτόπο, κατάλληλες χρονικά (ημερήσια, εποχιακά, ετήσια), σε όλο το ιστορικό του εύρους, και δεν καταγράφηκε κανένα άτομο. Οι έρευνες πρέπει να είναι σε ένα χρονικό πλαίσιο που είναι κατάλληλο για τον βίοκύκλο και τη μορφή ζωής του ταξονομικού όρου.
Είδος κατηγοροποιημένο ως "Εξαφανισμένο στον Άγριο Φυσικό Χώρο" (EW).
EXTINCT
(EX)
Ένας ταξονομικός όρος θεωρείται εξαφανισμένος (EX) όταν δεν υπάρχει λόγος για αμφιβολία ότι το τελευταίο άτομο έχει πεθάνει. Ένας ταξονομικός όρος θεωρείται ως υποθετικά εξαφανισμένος όταν έρευνες στα γνωστά και/ή αναμενόμενα οικοτόπια, σε κατάλληλους χρόνους (ημερήσιους, εποχιακούς, ετήσιους), σε όλο το ιστορικό εύρος τους, απέτυχαν να καταγράψουν ένα άτομο. Οι έρευνες πρέπει να εκτελούνται σε ένα χρονικό πλαίσιο που είναι κατάλληλο για τον βιοκύκλο και τη μορφή ζωής του ταξονομικού ορού.
Είδος κατηγορίας "Εξαφανισμένο" (EX).