Neophron percnopterus Μη ενδημικό Κατηγορία κινδύνου: Critically Endangered (CR)
Read MoreAMPHIBIANS
MAMMALS
CONIFERS
BIRDS
SHARKS & RAYS
REEF CORALS
SELECTED CRUSTACEANS
REPTILES
CYCADS
Greek Red List
Ο Κόκκινος Κατάλογος των απειλούμενων ειδών φυτών, ζώων και μυκήτων αποτελεί βασικό εργαλείο διαχείρισης της βιοποικιλότητας εκπληρώνοντας τα προβλεπόμενα στο Νόμο 3937/2011 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις»
Ο Κόκκινος Κατάλογος Ελλάδας, ο οποίος θα πρέπει να επικαιροποείται ανά πενταετία, συντάχθηκε σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
Αποτελεί τη βάση για τη σύνταξη του εθνικού καταλόγου σημαντικών ειδών χλωρίδας, πανίδας καθώς και τύπων οικοτόπων.
Παράλληλα, ο Κόκκινος Κατάλογος αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την εκπόνηση σχεδίων δράσης ειδών και για την σύνταξη του εθνικού καταλόγου ενδημικών ειδών.
Πέραν αυτών, ο Κόκκινος Κατάλογος συμβάλλει στην εκπλήρωση του Γενικού Στόχου 1 της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα που είναι η αύξηση της διαθέσιμης γνώσης για την εκτίμηση της κατάστασης της βιοποικιλότητας, καθώς και των δύο Ειδικών Στόχων στους οποίους εξειδικεύεται:
1.1 Διασφάλιση της πρόσβασης στην επιστημονική γνώση (για τα είδη χλωρίδας και πανίδας) και η συμπλήρωση κενών στα επιστημονικά δεδομένα” και
1.2 Διασφάλιση της πρόσβασης σε γνώση και πληροφορίες σχετικά με δράσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την παρακολούθηση της εφαρμογής της Εθνικής στρατηγικής”.
Μάθετε περισσότερα
Neophron percnopterus Μη ενδημικό Κατηγορία κινδύνου: Critically Endangered (CR)
Read MoreANIMALIA CHORDATA Μη ενδημικό Κατηγορία κινδύνου: Κινδυνεύον (EN) Αξιολογητής:Μ.
Read More"Σήμερα, με το Today, we can πολύτιμο εργαλείο του Κόκκινου Καταλόγου Ελλάδας μπορούμε να προστατεύουμε τη μοναδική ελληνική βιοποικιλότητα αποτελεσματικότερα. "
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
Οι κατηγορίες και τα κριτήρια του Κόκκινου Καταλόγου της IUCN αποτελούν ένα εύκολα και ευρέως κατανοητό σύστημα για την κατάταξη ειδών που βρίσκονται υψηλά στον κίνδυνο παγκόσμιας εξαφάνησης. Διακρίνει τα είδη σε εννέα κατηγορίες: Not Evaluated, Data Deficient, Least Concern, Near Threatened, Vulnerable, Endangered, Critically Endangered, Extinct in the Wild και Extinct.