Neophron percnopterus

Μη ενδημικό

Κατηγορία κινδύνου:
Critically Endangered (CR)

Αξιολογητής:Α. Μπούνας

Φωτογραφίες: Αντώνης Τσακνάκης / Click στη φύση/ LIFE-IP 4 NATURA.

Ασπροπάρης

Neophron percnopterus

Ο Ασπροπάρης είναι το μικρότερο από τα τέσσερα είδη γυπών που απαντούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Διακρίνεται από το λευκό φτέρωμά του και το γυμνό από πούπουλα πορτοκαλί πρόσωπό του.
Τρέφεται κυρίως με νεκρά ζώα, αλλά μπορεί να κυνηγήσει και άλλα θηράματα όπως έντομα και μικρά σπονδυλωτά ζώα.
Στην Ελλάδα, ο Ασπροπάρης επιβιώνει κυρίως στην περιοχή της Θράκης όπου φωλιάζουν τέσσερα ζευγάρια, ενώ μεμονωμένα άτομα παρατηρούνται στην Ήπειρο και τα Μετέωρα.
Το είδος θεωρείται το πιο απειλούμενο αρπακτικό στη χώρα. 

Ο Ασπροπάρης (Neophron percnopterus) έχει υποστεί μεγάλη μείωση στην Ελλάδα, της τάξης του 96.8% τις τελευταίες τρείς γενιές (53 χρόνια), οπότε σύμφωνα με το κριτήριο Α2, το είδος χαρακτηρίζεται ως «Κρισίμως Κινδυνεύον». Η περιοχή εμφάνισης (ΑΟΟ) του είδους είναι μικρή (<500 km²), ο πληθυσμός κατανέμεται σε λιγότερες από πέντε θέσεις (locations), ενώ υπάρχει συνεχιζόμενη μείωση της τάξης του 91.4% την τελευταία γενιά, οπότε σύμφωνα με το κριτήριο Β, το είδος μπορεί να χαρακτηριστεί ως «Κινδυνεύον». Το μέγεθος του πληθυσμού είναι μικρό (10 ώριμα άτομα), ενώ σύμφωνα με το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη συνεχιζόμενη μείωση και ότι η πλειοψηφία των ατόμων του πληθυσμού βρίσκονται σε μια τοποθεσία (Θράκη), το είδος μπορεί να χαρακτηριστεί ως «Κρισίμως Κινδυνεύον» χρησιμοποιώντας τα κριτήρια C και D. Το είδος μειώνεται ραγδαία σε όλα τα Βαλκάνια οπότε η κατηγορία κινδύνου παραμένει αμετάβλητη μετά την προσαρμογή των κριτηρίων σε εθνικό επίπεδο.

Ως εκ τούτου, ο Ασπροπάρης αξιολογείται ως «Κρισίμως Κινδυνεύον» (CR) στην Ελλάδα.